OTVORITE OČI: Može li skener zjenica zamijeniti postojeći alkotest?

OTVORITE OČI: Može li skener zjenica zamijeniti postojeći alkotest?

Trinaestogodišnjak iz Wichita Fallsa u Teksasu izumio je uređaj koji može odrediti kada je neki vozač popio čašicu previše ili ako je pod utjecajem droga skenirajući njegove zjenice.

Ovim projektom Reddy se probio u finale natjecanja za najboljeg mladog američkog znanstvenika, čime je dobio priliku zaraditi 25,000 dolara, koliko iznosi prva nagrada, ali i ostvariti svoje snove vezane uz ovaj izum.

Standardni alkotesteri mjere prisutnost alkohola u dahu vozača, ali ne mogu utvrditi je li netko konzumirao neke druge droge. Reddy je želio stvoriti nešto bolje.
Naše zjenice stežu se ovisno o količini svjetla koje nam dolazi do očiju. Kada gledamo u jarko svjetlo, zjenice su manje, dok se u mračnim uvjetima prošire, pa su veće, što se zove pupilarni refleks. I dok neke droge, kao alkohol i opijati, uzrokuju sužavanje zjenica, droge poput kokaina, LSD-a ili magičnih gljiva uzrokuju širenje zjenica.

Uzimajući u obzir ovaj efekt, Reddy je izradio uređaj koristeći tri stvari: digitalnu kameru, lampicu i rolu toilet papira.

Kako to funkcionira? Lampica se drži pored oka, a toilet papirom se svjetlost usmjeri prema zjenici. Nakon toga digitalna kamera snima zjenicu dok se skuplja. Koristeći program koji je napisao Reddy, uređaj mjeri koliko se zjenica skupila i prema tome je li vozač pod utjecajem nekih nedozvoljenih sredstava.

Za sada je pomoću Reddyjevog uređaja moguće utvrditi jeste li popili previše, pušili marihuanu ili jeste li popili određene tablete protiv bolova, tablete za spavanje ili amfetamine. Kako se pupilarni refleks događa na razini milimetara i milisekunda, uređaj je daleko efikasniji u utvrđivanju stanja vozača od običnog ljudskog oka, a i alkotestera.admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.