Vikend akcije otkrivaju vikend pijance za upravljačem

Vikend akcije otkrivaju vikend pijance za upravljačem

Rezultati provedene akcije “Alkohol”

RIJEKA

Tijekom proteklog vikenda od 20. do 22. listopada 2017. godine, na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu.

U akciji je ukupno kontrolirano 734 vozača, od kojih je akotestirano 312, te je kod njih 44 utvrđena alkoholiziranost. Tako je kod 28 vozača osobnog vozila utvrđena  koncentracija alkohola između 0,5 i 1,5 g/kg , devet vozača je imalo koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg, četiri do 0,5 g/kg, dok je troje vozača odbilo alkotestiranje. Pod utjecajem alkohola prema dobi vozača, 12 ih je u dobi od 18. do 24. godine,  11 od 31. do 40. godine života, devet ih je u dobi od 41. do 50. godine života, sedam od 25-30 godina, dok je pet osoba starijih od 50. godine života.

Rekorder akcije je 57-godišnji hrvatski državljanin kojega je policija zatekla u subotu, 21. listopada oko 20 sati na DC 8 kod Crikvenice kada je upravljao osobnim vozilom marke Renault Laguna pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,39 g/kg. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja, priveden je u policijske prostorije.

Svi navedeni vozači kojima je izmjerena koncentracija alkohola iznad dozvoljene prekršajno su sankcionirani prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Inače, u vrijeme akcije je dvoje vozača privedeno u policijske prostorije, a 45 vozača je isključeno iz prometa zbog počinjenja prekršaja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzete su 43 vozačke dozvola. Osim toga jedan vozač je upravljao vozilom, a kod sebe nije imao vozačku dozvolu, dok je drugi upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

VARAŽDIN

Od 21. do 22. listopada u vremenu od 22 do 4 sata policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su operativnu akciju „Alkohol“. Tom su prilikom utvrdili ukupno 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, te prekršaj odbijanja alkotestiranjai 20 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša koncentracija alkohola od 2.00 g/kg utvrđena je kod vozača bicikla u Gornjem Kućanu. Od zatečenih vozača u vožnji pod utjecajem alkohola  21 vozač bio je u svojstvu vozača osobnog vozila i 2 vozača u svojstvu vozača bicikla. Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola, isključeni su iz prometa.

SPLIT

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provedena je akcija u prometu tijekom koje je evidentirano ukupno 127 prekršaja od čega 46 u odnosu na alkohol i 43 u odnosu na brzinu.

U prostorijama policije zadržano je pet vozača, a najveća izmjerena koncentracija alkohola je iznosila 2,01g/kg i izmjerena je na području Hvara.

Nadalje, tijekom vikenda na  području Policijske uprave  splitsko-dalmatinske evidentirano je  19 prometnih nesreća od čega jedna sa poginul12 s materijalnom štetom. Jedna osoba je smrtno stradala. Tri osobe su teže, a devet osoba je lakše ozlijeđeno.

U utorak, 24. listopada, od 12 do 17 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se akcija u prometu, pod nazivom „Faktori rizika“. U akciji će se zahvaćati svi prekršaji koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, a posebno prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, korištenja mobitela za vrijeme vožnje i nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilu.

Pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, kako bi vlastitim ponašanjem doprinijeli podizanju razine sigurnosti u prometu, odnosno smanjenju prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama.

SISAK

U nedjelju, 22. listopada oko 20.30 sati, na autocesti A3 policijski službenici su zaustavili osobni automobil varaždinskih registracija, kojim je u smjeru Zagreba upravljao 25-godišnji vozač, dok mu je suvozač bio 53-godišnji muškarac. Alkotestiranjem je obojici utvrđena alkoholiziranost i to vozaču od 1,77 promila, a suvozaču od 1,45 promila. Pregledom vozala uočene su četiri lovačke puške, dvije u vlasništvu 25-godišnjaka, a dvije u vlasništvu njegovog suvozača, za koje su posjedovali oružne listove za držanje i nošenje. Kako su obojica bila pod utjecajem alkohola, temeljem Zakona o oružju puške, streljivo i oružni listovi su im oduzeti te će biti prekršajno prijavljeni po navedenom Zakonu, dok će 25-godišnjak zbog vožnje pod utjecajem alkohola biti prijavljen i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

 

www.npscp.hrAlkotesteri.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.