Česta pitanja

Kako koristiti alkotester?
Prvo, uključite uređaj I pričekajte da počne odbrojavanje. Tijekom odbrojavanja, alkohol senzor se zagrijava na prikladnu temperatura za točno testiranje. Kada je odbrojavanje gotovo, vi ćete čuti signal i/ ili vidjeti “blow” indikator. Alkotest je sada spreman za puhanje. Puhati oštro i kontinuirano u uređaj pomoću slamke za puhanje. (Ukoliko uređaj ne registrira Vaš uzorak daha, molimo probajte resetirati proizvod i ponovo puhati, ovaj put još oštrije i duže.) Pričekajte nekoliko trenutaka da alkotester analizira uzorak daha. Kada je analiza gotova, vidjet ćete rezultat prikazan u obliku ‰BAC.

Što je “%BAC”?
“%BAC” je kratica za “percent Blood Alcohol Concentration” ili “percent Blood Alcohol Content”. Drugim rječima, BAC označava postotak koncentracije alkohola u krvi, a može se iskazati u % ili u mg/L.

Koja je zakonski dopuštena razina alkohola u krvi?
Od 01.06.2008. na snagu stupa Zakon o sigurnosti prometa na cestama prema kojem vozači smiju imati maximum 0.05% BAC . Još zanimljivih činjenica možete pročitati u rubrici ZANIMLJIVOSTI.

Mogu li voziti ako moj alkotester pokaže rezultat ispod zakonski kažnjive razine alkohola u krvi?
Alkotesteri se upotrebljavaju isključivo u informativne svrhe. Mi ne preporučujemo vožnju nakon konzumiranja BILO KOJE količine alkohola. Medicinski je dokazano da postoji povećan rizik čak i kada se vozi sa koncentracijom alkohola u krvi od 0.05 % ili nižom. Ne postoji sigurna koncentracija alkohola u krvi koja se može konzumirati prije vožnje.

Zašto je moj alkotester pokazao pozitivan rezultat na alkohol, iako ja nisam konzumirao alkohol?
Sačekajte najmanje 20 min nakon jela, pića ili pušenja prije testiranja s alkotesterom. Ako posjedujete uređaj najmanje 6 mjeseci i / ili je izvršeno između 200-300 testova na uređaju, potrebno ga je rekalibrirati. To je moguće na uređajima veće vrijednosti dok je postupak kod jeftinijih uređaja neisplativ. Zapamtite da alkotester analizira koncentraciju alkohola u Vašem dahu. Ukoliko imate alkohol u ustima, on može dramatično utjecati na rezultate mjerenja. Kućni proizvodi, kao tekućina za ispiranje usta ili sprej za osvježavanje daha, često sadrže alkohol koji može pokazati visoku razinu alkohola. Napomena: U nekim slučajevima, dijabetičari kao i pojedinci na posebnoj prehrani, mogu imati povišene razine ketona I acetone u dahu. Visoke koncentracije ketona i acetona mogu prouzročiti netočan rezultat kod testiranja na alkohol.

Koji tipovi senzora se koriste u alkotesterima?
Postoje nekoliko različitih vrsta senzora koji se koriste u komercijalnim alkotesterima. Najčešći je oksidni poluvodički senzor, koji koristi razliku u naponu između kondenzatora da utvrdi razinu alkohola u dahu. Oksidni poluvodički senzori su pouzdani, točni i relativno jeftini za proizvodnju. Druga uobičajena vrsta senzora je pogonski-stanični senzor, koji koristi kompaktnu pogonsku-ćeliju kako bi utvrdio količinu alkohola. Pogonska-ćelija pruža dugotrajniju pouzdanost I može se koristiti u rigoroznijim primjenama nego oksidni poluvodiči. Međutim, pogonsko-stanični senzori su skuplji za proizvodnju, i to biti su se odražava u trošku uređaja. Pogonsko-stanični senzori i oksidni poluvodički senzori imaju općenito istovjetnu točnost. Osobni digitalni alkotester sadrži pouzdani SnO2 ( kasiterit) senzor iz Japana koji koristi naprednu poluvodičku tehnologiju za detektiranje plina. Senzor je veoma osjetljiv na etanol i uspijeva detektirati alkohol u desetini ppm (udio neke tvari izražen u dijelovima milijuna).

Kakva je politika povrata neispravnih alkotestera?
Ako vaš proizvod ne funkcionira ispravno zbog tvorničkog nedostatka, možete nam vratiti neispravan proizvod s primjerkom računa u roku 7 dana od dana primitka, te ćemo Vam ga mi zamjeniti za novi proizvod. Ako nam vratite proizvod bez razloga ili potrebnih dokumenata i mi utvrdimo da je proizvod oštećen od strane kupca zbog nepropisnog rukovanja, proizvod nećemo zamijeniti i povratna poštarina biti će naplaćena kupcu.

Što je kalibracija?
Svi alkotesteri pokazuju rezultat BAC (koncentracije alkohola u krvi) temeljenog na informacijama spremljenim u memoriji senzora. Točne vrijednosti određenih BAC podataka su spremljene tako da senzor može dati najtočnija očitanja. S vremenom, međutim što je više testova obavljeno, ove pohranjene vrijednosti gube točnost. Pohranjene informacije u memoriji senzora gube na vjerodostojnosti s vremenom zbog neprekidnog testiranja i vanjskih utjecaja. Svi alkotesteri moraju biti rekalibrirani kako bi se osvježile vrijednosti u memoriji senzora i omogućila točna očitanja.

Što je automatska kalibracija?
Korištenjem automatske kalibracije, senzor se neće vratiti na precizne vrijednosti, ali ono može poboljšati opću točnost senzora. Senzor je osjetljiv na temperaturu, vlažnost, i kakvoću zraka što sve može utjecati na očitanja senzora. Automatska kalibracija ne održava pouzdano točnost uređaja na duži period.

Koja je razlika između osobnih i profesionalnih alkotestera?
Osobni alkotesteri, kao što im i samo ime kaže, su namjenjeni za osobnu uporabu. Njihove karakteristike su zadovoljavajuće za pojedinačnu provjeru koncentracije alkohola u izdahu te se preporučaju pojedincima ili manjoj grupi korisnika na korištenje. Početna točnost senzora u osobnim alkotesterima odgovara onoj kao kod profesionalnih uređaja, no sa vremenom ta točnost počinje odstupati i da bi se ona povratila potrebno ga je rekalibrirati što nažalost kod osobnih modela nije moguće. Profesionalni modeli alkotestera posjeduju napredne karakteristike koje ne samo da omogućuju visoku preciznost, više čestih uzastopnih mjerenja i dugoročnu stabilnost senzora nego i nisu podložni vanjskim utjecajima i lažnim rezultatima koji se mogu postići nepravilnim upuhivanjem zraka. Senzori kod profesionalnih alkotestera se mogu pouzdano kalibrirati i time je takav uređaj pogodan za dugogodišnje korištenje. Također je bitno napomenuti da osobni alkotesteri nemaju tipno odobrenje od Državnog zavoda za mjeriteljstvo te samim time nisu zakonom priznato sredstvo za utvrđivanje koncentracije alkohola u krvi. Više o toj temi možete pročitati u slijedećem odlomku.

Želim testirati zaposlenike u sklopu mjera zaštite na radu, koji uređaj je pogodan za to?
Često nam ovo pitanje postavljaju zabrinuti poslodavci te traže pomoć za svoju situaciju. Zakonom je jasno definirana zabrana konzumiranja alkoholnih pića prije i tijekom rada te njihova unošenja u radne prostorije. Poslodavac je dužan provoditi mjere u vezi sa zabranom uzimanja alkoholnih pića, a jedna od njih je i postupak provjere je li radnik pod utjecajem alkohola. Provjeravanje alkoholiziranosti radnika se radi isključivo profesionalnim alkotesterom, odnosno mjerilom koje je zakonski priznato. Akotester kao što je to Envitec AlcoQuant 6020, je prenosiv i zadovoljava sve odredbe Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za uređaje kojima se mjeri udio etilnog alkohola u izdahu ispitanika (NN118/99). Posjeduje certifikat DZNM HR GA-2-1006 – Rješenje o odobrenju tipa mjerila čime je pogodan za korištenje u službene svrhe provođenja mjera Zaštite na radu. Ukoliko je uređaj redovno kalibriran (svakih 6 mjeseci) i korišten od strane za to ovlaštene osobe, njegovi rezultati se smatraju službenim i zakonski su priznati. Jednom stečeno uvjerenje o osposobljenosti za utvrđivanje alkoholiziranosti radnika na radu vrijedi za SVE marke uređaja koje imaju tipno odobrenje od DZM-a.