Upitna “nultna tolerancija” na alkoholiziranost radnika u HEP-u

Upitna “nultna tolerancija” na alkoholiziranost radnika u HEP-u

HEP je priznao da su njegovi radnici usred dana bili pijani. Za to će dobiti opomenu pred otkaz.

Podsjetimo, Index je jutros objavio dokument o alkotestiranju provedenom jučer u Zagrebu na kojem je ustanovljeno da su tri radnika bila pijana.

HEP-u smo odmah poslali upit da nam potvrdi autentičnost.

Danas poslijepodne su nam odgovorili priznavši da su radnici bili pijani usred radnog dana.

“Nakon svakodnevnog, rutinskog obilaska postrojenja stručnjaka zaštite na radu i opravdane sumnje da je u izdvojenom dijelu postrojenja  TE-TO Zagreb (izvan kruga pogona) 19. studenoga tijekom radnog vremena nekolicina radnika pod utjecajem alkohola, provedeno je alkotestiranje radnika.

Po pozitivnom nalazu za trojicu radnika, sukladno praksi, a imajući u vidu kako kontrolirani radnici nisu imali ranije evidentirane prekršaje ove naravi, poslodavac (HEP Proizvodnja d.o.o.) će sukladno Zakonu o radu izdati opomenu pred otkaz uvjetovan ponašanjem radnika.

Do sada nije zabilježen nijedan ovakav slučaj. Hrvatska elektroprivreda ima nultu toleranciju na ovakve prekršaje”, stoji u priopćenju HEP-a.

Tri prilično pijana radnika

Prema objavljenom dokumentu, alkotestiranje radnika Hrvatske elektroprivrede provedeno jučer, 19. studenog, u 13 sati otkrilo je da je rukovatelj u Službi za proizvodnju imao 1,83 g/kg koncentracije alkohola u krvi, što spada u pijanstvo koje se postiže ispijanjem 1,5 litara piva, 0,8 litara vina ili 2,5 dcl žestokog pića.

Provedenim alkotestiranjem radnika HEP-ove službe za proizvodnju istom je prilikom, sudeći prema dokumentu, utvrđeno i da je HEP-ov vatrogasac jučer u 13 sati bio pod utjecajem alkohola u koncentraciji 1,17 g/kg, što pripada u stanje pripitosti.

Pripitost je, prema klasifikaciji, stanje u kojem su ljudske funkcije ozbiljno oslabljene i raditi u pripitom stanju sa strujom i strojevima ili na visini veoma je opasno. Kad ste vatrogasac u HEP-u u stanju pripitosti, opasnost je evidentna.

Sudeći po istom dokumentu, nešto više od vatrogasca napuhao je HEP-ov strojar – 1,34 g/kg – te s tom koncentracijom, prema definiciji, postigao velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole. Inače, s tom koncentracijom alkohola javljaju se zamućen vid i značajan gubitak ravnoteže te ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

Od četvorice alkotestiranih radnika HEP-a samo je jedan – strojar – napuhao 0,0 promila.Alkotesteri.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.